Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 2 common:people_all_forms

Звіт директора ліцею

Date: 23 червня 2023 о 16:20, Refreshed 23 червня 2023 о 16:26
66 views

Звіт директора опорного закладу «Жобринський ліцей»

Клеванської селищної ради

за 2022-2023 навчальний рік

Закінчився навчальний рік, тому варто зробити певні підсумки роботи опорного закладу за 2022-2023 навчальний рік. Він був складним та тривожним, приніс нам усім чимало викликів, незручностей. Проте ми доклали всіх зусиль для прийняття виважених та ефективних рішень, вжили заходів щодо підвищення якості освітнього процесу, результатів навчання, провели аналіз потреи в частині матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу з метою оперативного реагування.

Як директор опорного закладу, у своїй діяльності протягом звітного періоду, я керувався Статутом ліцею, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов’язками директора опорного закладу, законодавством України, іншими нормативними актами, що регламентують роботу керівника загальноосвітнього навчального закладу.

1.Загальна інформація про опорний заклад.

Опорний заклад «Жобринський ліцей» є комунальною власністю Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області. Управління та фінансування здійснюється засновником, якому делеговані відповідні повноваження.

Будівля опорного закладу прийнята в експлуатацію в 1947 р, 1952р., 1973р. Земельна ділянка, яка належить опорному закладу, має площу 2,420 га.

У 2022/2023 н. р. в опорному закладі працювали: 27 педагогічних працівників  і 20 технічних працівників. Навчалося 260 учнів, середня наповнюваність класів становить 20 учнів.

Стан і розвиток мережі ліцею

Педагогічним колективом закладу проведено певну роботу щодо збереження й розвитку мережі ліцею. На початку 2022-2023 навчального року було 260 учнів. На кінець навчального року кількість учнів становила 260 учні (у І семестрі один учень 4-Б класу вибув до Рівненського ліцею №7 та прибула одна учениця у 5 клас з опорного закладу «Городоцький ліцей»).

Опорний заклад «Жобринський ліцей»

Початкова школа

Основна школа

Старша школа

1 – 4 класи

5 – 7 класи

8 – 11 класи

К – сть класів

К – сть учнів

К – сть класів

К – сть учнів

К – сть класів

К – сть учнів

5

111

4

81

4

68

Усього класів школи:

13 класів

Усього учнів школи:

260 учні

Середня наповнюваність:

20 учнів

Рух учнів протягом навчального року

Класи

1

2

3

4

Усього

5

6

7

8

9

Усього

10

11

Усього

Разом

Кількість класів на паралелі

1

1

1

2

5

1

1

2

1

1

6

1

1

2

13

Кількість учнів на початок нового навчального року

25

30

26

31

112

29

19

32

21

28

129

11

8

19

260

Прибуло учнів

1

261

Вибуло учнів

1

260

Кількість учнів на кінець навчального року

25

30

26

30

111

30

19

32

21

28

130

11

8

19

260

 У зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), введенням воєнного стану, згідно рішень педагогічних рад навчання в 2022-2023 н.р. було організовано за двома формами навчання: в очному та дистанційному режимі.

Для здійснення оцінювання навчальних досягнень учнів та зворотнього зв’язку з батьками під час освітнього процесу з застосуванням технологій дистанційного навчання використовували електронний журнал/щоденник «Нові знання». Використання даних платформ дозволило зробити навчання більш доступним, сучасним та ефективним.

Реалізовані практичні заходи щодо збереження в закладі мовного законодавства, закріплення статусу української мови як державної. Навчально-виховний процес здійснюється українською мовою. Щорічно перевіряється виконання Закону України «Про мови», контролюється стан викладання української мови та літератури. Документація ведеться українською мовою. У кожному класі оформлені куточки державної символіки.

2. Кадрове забезпечення.

У 2022-2022 навчальному році штатними працівниками опорний заклад «Жобринський ліцей» був забезпечений майже на 100%. Розстановка педагогів здійснюється відповідно до фахової освіти педпрацівників. При підборі нових кадрів враховується фахова підготовка, особисті та колективні якості, працездатність, інші характеристики. Час диктує все нові і нові вимоги до вчителя, тому доречним зараз є вміння працювати з комп’ютером, оргтехнікою.

Кількісний склад педагогічних працівників

Усього педагогічних працівників

27

З них:

  • учителів

26

  • практичних психологів

0

  • педагогів-організаторів

0

  • керівників гуртків

1

Усього обслуговуючого персоналу

20

Усього працівників

47

З них працює за сумісництвом

1

Якісний склад педагогічного колективу

Із загальної кількості педагогічних працівників мають освітньо- кваліфікаційний рівень: спеціаліст вищої категорії – 14, спеціаліст І категорії – 6 , спеціаліст ІІ категорії –1 , спеціаліст – 1, 12 розряду – 4, 10 розряду – 1.

Стаж педагогічної роботи

до 3-х р.

від 3 до 10 р.

від 10 до 20 р.

20 р. і більше

Педагогічних працівників

2

5

4

16

У навчальному закладі працює 1 учитель пенсійного віку (учитель математики).

Щоб якісно доукомплектувати штат педагогічних працівників, ліцей потребує педагога-організатора та практичного психолога.

3. Методична робота.

У опорному закладі діє система методичної роботи. Протягом 2022-2023 навчального року проведені такі методичні об’єднання:

  • МО вчителів математики, фізики, інформатика. Тема: «Нова українська школа : від теорії до практики»;
  • семінари-практикуми координаторів виховного процесу (ЗД з ВР, педагоги-організатори).

Протягом 2022-2023 навчального року педагоги підвищували кваліфікацію шляхом проходження курсової перепідготовки при РОІППО. 

У 2022-2023 навчальному році атестувалося 2 вчителі. За результатами атестації 1 вчителю підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та 1 педагогу - раніше присвоєний 12 тарифний розряд.  

Учителі опорного закладу йдуть в ногу з життям. Широко впроваджуються у практику інноваційні технології, суть яких полягає в тому, що навчання відбувається шляхом взаємодії всіх, хто навчається. З кожним роком нові інформаційні технології на уроках впроваджує все більше і більше педагогів школи. Використовуються у навчально-виховному процесі також проектно-рефлексивні, модульні технології, технології продуктивного навчання.

У 2022-2023 навчальному році учителі проводили роботу з обдарованими дітьми – 4 випускників нагороджені медалями «За досягнення у навчанні» (2 – золотою та 2 - срібною); 2 – отримали свідоцтво про середню загальну освіту «З відзнакою».

Учні опорного закладу брали участь в обласній учнівській олімпіаді «Знавці Біблії», Всеукраїнському фізичному учнівському конкурсі «Левеня 2022-2023», Всеукраїнському турнірі юних хіміків імені академіка В.В. Скопенка 2022-2023.

Аналіз якісного складу та освітнього рівня педагогічних працівників опорного закладу дозволяють зробити висновок про можливість проведення навчально-виховного процесу на високому рівні.

4. Навчальна діяльність учнів.

Протягом 2022-2023 навчального року робота педколективу була спрямована на особистісно-зорієнтоване навчання і виховання здобувачів освіти.

Працювали такі гуртки: гурток естрадного співу «Юна зірка» керівник    Глінчук К.Є.; гурток «Чари мови» керівник Оліферчук Т. В.; гурток «Краєзнавство» керівник Профорук О. Ю.; гурток «Пласт» керівник Ясвильчук О. І., гурток з футболу керівник Попнюк М. О.

Згідно з річним планом проводились загальношкільні батьківські збори з використанням онлайн – зустрічей, на яких розглядались питання про стан освітнього процесу, про харчування учнів у шкільній їдальні, про роботу з учнями, які стоять на внутрішкільному обліку, про роботу батьківського комітету.

5.Аналіз виконання навчальних програм.

Опорний заклад працює за п’ятиденним режимом, мова навчання – українська. На виконання ст. 15 Закону України “ Про загальну середню освіту ” та Положень Концепції загальної середньої освіти .

З метою перевірки виконання навчальних планів і програм протягом навчального року проведені співбесіди з вчителями, перевірені класні журнали, проведено перевірку виконання уроків розвитку зв’язного мовлення, позакласного читання, лабораторних, контрольних робіт і тематичних оцінювань.

Календарні плани були складені з урахуванням забезпечення ба­зового рівня освіти, вікових особливостей учнів. Дотримано норми і строки проведення тематичних контрольних та лабораторно-практичних робіт, уроків розвитку зв’язного мовлення, позакласного читання, екскурсій.

Були перевірені кален­дарно-тематичні плани, навчальні програми та записи на сторінках предметів у класних журналах.

Тематичні оцінювання проводяться у різних формах, а саме: тести, контрольні роботи, усні опитування, практичні роботи, захист рефератів, семінарсько-практичні заняття.

За результатами перевірки встановлено, що інваріантна та варіативна складові частини навчальних планів виконано. Видано наказ по опорному закладі.

6. Виховна та позакласна робота.

Система виховної роботи в закладі базується на Основних орієнтирах виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів (наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 № 1243), Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді 1-11 класів і інших документів, які регламентують освітній процес у закладі. Основою виховного процесу є людина, як найвища цінність, а провідною тенденцією виховання – формування ціннісного ставлення особистості до соціального і природного довкілля та самої себе. Виховна мета, над якою працює заклад – «Формування патріота і громадянина, національно свідомої, цілісної, гармонійно розвиненої особистості, здатної до адаптації в суспільстві».

Пріоритетними у виховній роботі закладу також є: реалізація особистості орієнтованого переходу в навчально-виховному процесі, залучення школярів до національної та світової культури; збереження морального та фізичного здоров’я підростаючого покоління; виховання патріотизму, громадських якостей особистості; виховання життєвої компетентності.

Для реалізації цих завдань розроблений план виховної роботи навчального закладу та окремі плани для всіх виховних структур.

Ці плани включають значну кількість заходів національно-патріотичного виховання.

Реалізація завдань виховної роботи забезпечувалась шляхом співпраці з учнівським колективами, з батьками учнів, позашкільними закладами та громадськими організаціями; через використання найбільш поширених виховних технологій, зокрема: здоров’язберігаючих, інтерактивних, формування творчої особистості, розвитку критичного мислення, інформаційно- комунікаційних, проектних,  проблемного виховання,  ігрових, особистісно-орієнтованого виховання, створення ситуації успіху, колективних творчих справ, дистанційного навчання.

Виховна робота здійснюється згідно планів, у яких відображені  цілі, завдан­ня та тематика виховної діяльності. Планування роботи ведеться за розділами: організація виховної діяльності, вивчення особистості школяра, індивідуальний вплив, робота з батьками, організація класного колективу, самоврядування, охорона життя та здоров’я учнів, співпраця з вчителями-предметниками. 

Для керування виховним процесом у закладі функціонує МО класних керівників (кер. Олійник О.В.). Це структурний підрозділ внутрішньо-шкільної системи керування виховним процесом, який координує науково-методичну та організаційну роботу класних керівників.

Робота методичного об’єднання здійснювалася згідно плану. У ІІ семестрі розглянуті питання: підвищення розвивальної ефективності виховання особистості дитини шляхом відкриття, усвідомлення й привласнення загальнолюдських та національних моральних норм як цінності особистого життя, які утворюють внутрішній стрижень особистості – ціннісну морально-етичну орієнтацію, яка слугує основою розвитку та самореалізації в умовах соціокультурної діяльності; формування активної життєвої позиції учнів в умовах особистісно-орієнтованого виховання; стан відвідування учнями навчальних занять; стан роботи з батьками; профілактика травматизму, попередження нещасних випадків з учнями в школі та в побуті перед літніми канікулами; підведені підсумки роботи методичного об’єднання класних керівників за 2022-2023 навчальний рік; обговорені перспективи планування роботи на 2023-2024 навчальний рік; здійснений аналіз відкритих виховних заходів та проведене діагностичне анкетування класних керівників та учнів.

Згідно планів роботи проведено ряд відкритих виховних заходів. Всі  – в очному форматі.

Впродовж семестру у закладі тривала практика втілення заходів, спрямованих на реалізацію пріоритетного  напрямку виховної роботи – національно-патріотичного виховання. Так, в закладі на загальношкільному рівні відзначили День Соборності України, День рідної мови, День пам’яті Героїв Небесної Сотні, 209-ту річницю з Дня народження Тараса Шевченка, День пам’яті та примирення, День вишиванки, продовжили традицію відзначення Дня єднання та Дня Героїв. 

Серед найбільш яскравих та емоційно насичених відкритих заходів:  свято прощання з Буквариком (1 клас, Марущак П.К.), свято «А над світом, гляньте, а над світом, українська вишивка цвіте» (2 клас, Семенюк О.С.), інтелектуальна гра «Найрозумніший» (3 клас, Ничипорук В.В.), свято «Прощавай, початкова школа!» (4-А клас Гудзь В.О., 4-Б клас, Арендарук А.Д.), інформативний тренінг «Здоровий спосіб життя» (5 клас, Білан О.Я.), вітальна гостина «Мама – мій ангел земний» (6 клас, Попнюк О.Б.), урок патріотизму «Нащадки славних козаків» (7-А клас, Глінчук Г.В.), п’єса-казка «Пригоди реальні, а не віртуальні» (7-Б клас, Олійник О.В.), урок милосердя «Я вірю в силу доброти» (8 клас, Глінчук К.Є.), урок-реквієм «Ми пам’ятаємо…» 9 клас, Романуха Н.В.),  вітальний концерт «Благословенна Ти» (10 клас, Оліферчук Т.В.), есей «Будьмо щедрими на любов!» (11 клас, Шульгач З.Є.),

Традиційно широко в ліцеї відзначили  День рідної мови:  флешмоб                 "Цікаві факти про рідну мову", гра-мозаїка "Рідна мова калинова", мовне лото "Слово до слова зложиться мова", домінушка "Нас єднає мова" (організатор заходів – вчитель укр. мови Оліферчук Т.В.).

У ліцеї працюють органи учнівського самоврядування, що сприяє вихованню у дітей почуття господаря школи, класу, вмінню співпрацювати на принципах рівності, гласності, демократизму.

У жовтні 2022 року були забезпечені умови для проведення  передвиборної кампанії і виборів президента та віцепрезидента шкільного парламенту. За результатами таємного учнівського голосування президентом ліцею у 2022-2023 н. р. стала учениця 11 класу Дарина Якимчук, віцепрезидентом – учениця 10 класу Мілана Колос.

Новообрані лідери успішно втілили свої творчі задуми, зокерма, 18 листопада президентом учнівського парламенту Дариною Якимчук був проведений урок безпеки "Азбука дорожнього руху" для учнів 1 класу; до Міжнародного дня захисту дітей Міланою Колос були організовані цікаві активності для учнів 1-4 класів: руханки, ігри, естафети на вулиці, загадки в класах, флешмоб «Залишу сердечко на пам’ять». Представники учнівського самоврядування активно долучились до відзначення Дня української хустки, створення новорічного відеовітання для військових, стали учасниками майстер-класу з розфарбовування шоперів, проведеного на базі клубу с. Руда-Красна його завідуючою  Тимощук

Лідери учнівського самоврядування  є найактивнішими учнями ліцею, простежується прямий зв’язком між  їх здібностями та ентузіазмом і ефективністю функціонування учнівського самоврядування.

У закладі функціонує громадська дитяча організація «Козачата». Роботою організації керує Козацька рада, до складу якої входять учні- старшокласники та педагоги-консультанти, складено план діяльності козацького братства, ведеться робота з впровадження та збереження  народних традицій і обрядів, досліджена та написана історія с. Жобрин, окремих прилеглих сіл, відзначено День українського козацтва, проведено свято «Посвята в козачата» (жовтень, 5 клас, Профорук О.Ю.)., спортивні змагання та ін.

З метою виховання в  юнацтва національно-патріотичних почуттів, любові до української культури гуртком «Пласт» (керівник Ясвильчук О. І.) було проведено ряд акцій, спрямованих на плекання народних звичаїв та традицій, релігійних свят. У вересні вихованці гуртка відвідали базу «Слава» (поблизу смт. Клевань), де відкривали пластовий рік, ініціювали проведення у закладі «Третього Фронту» – пластового заходу волонтерської допомоги бійцям ЗСУ (збір сухофруктів, сушених грибів, соняшникового і гарбузового насіння та ін.). Вихованець пластового гуртка, учень 9 класу Літвінцов Костянтин, став учасником конкурсу юнацької творчості «За Україну, за її волю!» від Рівненського обласного молодіжного пластового вишкільного центру. Щорічною традицією пластунів є передавання Вифлеємського вогню миру шкільній родині напередодні новорічно-різдвяних свят. У лютому пластуни відзначали альтернативний День св. Валентина – власне свято "День скаутської дружби", покликане привчати дітей піклуватися про інших; до Дня Соборності, Дня пам’яті Героїв Крут, Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, Дня пам’яті та примирення керівником гуртка були організовані патріотичні пластові сходини. У квітні пластуни масштабно відзначили 111-ту річницю Дня Першої Пластової Присяги та  поспілкувались з воїнами 72 ОМБР ім. Чорних Запорожців, а в травні провели міжгуртковий вишкіл з практичного пластування "Весняний Клич" у лісовому масиві поблизу с. Руда-Красна.

Завідуюча шкільною бібліотекою Остапчук Є.Д. систематично проводить бібліотечні уроки, пізнавально-оглядові екскурсії, організовує книжкові виставки до важливих дат: книжкова виставка «З Україною в серці», присвячена 80-ій річниці створення УПА, виставка-колаж «З рідним словом міцніє держава», виставка-флешмоб «Мій синьо-жовтий оберіг» (книги та тематичні вироби учнів) до Дня Державного Прапора та Дня незалежності України та ін.

У закладі працює батьківський всеобуч, організована робота з батьками.

Робота батьківського всеобучу проводиться за відділеннями: 1-4 класів,  5-8 класів та 9-11 класів. Для обговорення обрані важливі та актуальні теми, зокрема:  «Ноутбук і планшет у житті дитини», «Чому перехідний вік є важливим? Як виховувати в учнів підліткового віку інтерес до здобуття знань?», «Моральне виховання в сім’ї», «Правова відповідальність батьків і неповнолітніх». «Якщо дитина зіткнулась з насильством», «Конфлікти з дитиною: шляхи їх вирішення», «Як виховати доброчесність».

Героїчні і водночас драматичні події, пов’язані з оголошенням в Україні військового стану, зумовили значне розширення такого чинника національно-патріотичного виховання, як волонтерство.  Волонтерська діяльність педагогів, учнів та батьків набула в закладі великої популярності та сприяє встановленню соціальних зв’язків, розвитку у дітей шанобливого й відповідального ставлення до оточуючих, формуванню соціально значущої відповідальності, прагнення пожертвувати в ім’я України вільним часом, здійснити альтруїстичний вчинок.

Серед масштабних волонтерських заходів:  благодійний концерт «Україно, живи!» та ярмарок на підтримку ЗСУ в рамках відзначення Дня Державного Прапора та 31-ої річниці Незалежності України;  акція «Маскувальна сітка» зі збору коштів на основи та плетіння маскувальних сіток для захисників; благодійний ярмарок «Шматочок турботи»  зі збору коштів для потреб військовослужбовців та допомоги онкохворим діткам Рівненщини в рамках продовження співпраці з благодійним фондом «Скарбниця надії»; акція зі збору консервних банок та воску і виготовлення окопних свічок «Тепло і світло – захисникам України»; акція зі збору макулатури (зокрема російськомовних книг, газет, журналів) «Ворожа книга, здавайся!», мегалотерея «Любов допоможе  – Україна переможе!» до Дня закоханих,  благодійний аукціон-лотерея на підтримку ЗСУ "Перемога заради Перемоги" до Дня  Героїв, солодка ярмарка в день Останнього дзвоника.

Усі кошти, виручені від благодійних заходів, використовуються організаторами для закупівлі основ для маскувальних сіток, продуктів для приготування їжі для військових, які перебувають на лікуванні, комплектування подарункових наборів для захисників-односельчан тощо.

Діти та їх батьки активно підтримують всі волонтерські ініціативи колективу ліцею та долучаються до їх реалізації. Учні охоче створюють для захисників патріотичні малюнки, виготовляють браслети-обереги, малюють листівки.  

Класними керівниками були продемонстровані високі професійні якості та стійке бажання освоювати сучасні інтернет-технології задля можливості здійснення ефективної виховної діяльності в умовах дистанційного навчання.

Класні керівники  значну увагу приділяють згуртованості дитячих колективів. У класах запроваджено елементи учнівського самоврядування – працюють сектори дисципліни і порядку, нагляду за санітарним станом класу, учні мають доручення та виконують їх.

Разом з цим є ряд проблем, над якими треба працювати:

- формування загальнолюдських якостей (культура спілкування, повага до дорослих, збереження шкільного та власного майна тощо);

- запобігання появі шкідливих звичок у підлітків (небезпека е-сигарет, енергетиків).

7. Правовиховна робота.

У навчальному закладі з учнями організовано такі форми правового навчання і виховання:

- тематичні загальношкільні лінійки та класні години;

- лекції, бесіди на правову тематику;

- зустрічі з працівниками правоохоронних органів;

- уроки правознавства;

- індивідуальні бесіди з важковиховуваними учнями;

- залучення поліції у справах неповнолітніх.

8. Соціальний захист.

Соціальна підтримка дітей пільгових категорій, що навчаються в опорному закладі, проводиться згідно з діючим законодавством. На початок навчального року були підготовлені списки учнів пільгових категорій. Кількість дітей у них становить:

  • дітей-сиріт – 0; 
  • дітей, позбавлених батьківського піклування – 3; 
  • дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах – 5;
  • учнів 1-4 класів сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим  сім’ям» – 1;
  • дітей з інвалідністю – 3;
  • дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – 0;
  • учнів 5-11 класів сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» – 1;
  • дітей учасників бойових дій – 3;
  • дітей осіб з інвалідністю внаслідок війни – 0;
  • дітей учасників війни – 8
  • внутрішньо переміщених осіб – 1 .

Ці діти постійно перебувають у центрі уваги адміністрації опорного закладу. Харчування учнів пільгових категорій здійснюється по спільному меню, яке відповідає калькуляції.

9. Профорієнтаційна робота.

Професійна підготовка молоді починається ще в шкільні роки. Завдання опорного закладу – підготувати підростаюче покоління до свідомого вибору професії. Профорієнтаційна робота у опорному закладі «Жобринський ліцей» здійснюється під час навчально-виховного процесу: виховання трудових навичок у школярів під час прибирання території, розширення знань про професії на уроках, позакласні виховні заходи.

10. Співпраця з батьками.

Виховання учня в опорному закладі і сім’ї – щоденний нерозривний процес. Тому педагогічний колектив працює у тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку школяра. Батьки є соціальним замовником опорного закладу, а тому беруть активну участь у навчально-виховному процесі. Вони є учасниками позакласних заходів, пов’язаних з професіями, світом захоплень, родинними святами. Чергові з числа батьків слідкують за порядком під час загальношкільних заходів, беруть шефство над підлітками, що знаходяться на внутрішкільному обліку. Класні керівники тісно співпрацюють з сім’ями своїх вихованців: відвідують дитину вдома, спілкуються з родиною.

11. Збереження і зміцнення здоров’я учнів та працівників.

Медичне обслуговування учнів та працівників опорного закладу організовано відповідно до нормативно-правової бази. Щорічно на базі центральної районної лікарні діти проходять медичне обстеження. Відповідно до результатів медичного огляду дітей, на підставі довідок лікувальної установи у опорному закладі формуються спеціальні медичні групи, а також уточнені списки учнів підготовчої, основної групи та групи звільнених від занять фізичною культурою на навчальний рік. Відповідно цих списків видається наказ по опорному закладі. Медичне обслуговування працівників опорного закладу організовано також на базі КНП «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги». Вони щорічно проходять поглиблений медичний огляд за графіком кабінету профогляду медичної установи. Працівники їдальні проходять медичні огляди два рази на рік. Огляди відбуваються за рахунок держбюджету. На проходження медичного огляду кожному працівнику опорного закладу виділяється один день. Проходження медичного огляду фіксується в санітарних книжках установленого зразка, які реєструються і зберігаються у сестри медичної опорного закладу Кулик І.М.

Важливим аспектом збереження здоров’я учнів є створення умов для раціонального харчування дітей протягом перебування у опорному закладі. На виконання постанов Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 року № 856 “Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах”, від 22 листопада 2004 року № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування  дітей в навчальних і оздоровчих закладах», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за №661/10941, керуючись рішенням  Клеванської селищної ради від 22 грудня 2020 року №29 «Про програму «Дитяче харчування на 2021 рік» та від 24 грудня 2020 року №144 «Про встановлення плати за харчування дітей у закладах загальної середньої освіти».

Харчування учнів на платній основі згідно заяв батьків забезпечено повістю.

У зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19)» (щодо окремих питань завершення 2022 – 2023 навчального року)» пришкільний табір «Червно Калина» припинив свою роботу влітку 2021 року.

12. Стан охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Згідно річного плану роботи опорного закладу протягом 2020-2021 навчального року в закладі проводилась робота щодо забезпечення безпечної життєдіяльності та попередження дитячого травматизму серед учнів, яка була організована і проводилась відповідно до програми курсу «Основи здоров’я» та «Основи безпеки життєдіяльності», програми попередження побутового травматизму, рекомендацій Міністерства освіти і науки, Головного управління освіти і науки та інших нормативно-правових документів. На початку навчального року були видані накази про призначення відповідальних за протипожежну безпеку – Сачук М.О., та за роботу з попередження дитячого травматизму – заступника директора з НВР Столярчука Я.В.

На початку року були складені акти-дозволи на проведення занять  кабінетах фізики, хімії, біології, майстерні. Також в цих кабінетах є інструкції безпечної поведінки під час проведення практичних робіт, є журнали інструктажів учнів.

На високому рівні проводиться робота спрямована на фізичний розвиток здобувачів освіти, а саме: під керівництвом вчителя фізичного виховання Попнюка М.О. учні закладу беруть участь у змаганнях зі спортивного орієнтування, президентській програмі по залученню населення до спортивної активності «Активні парки – локації здорової України»; за результатами конкурсу від Parimatch Foundation Жобринський ліцей отримав набір спортивного інвентарю, який містить усе необхідне для проведення уроків фізичної культури та активного дозвілля.

Тематичні бесіди з профілактики травматизму проводять класні керівники. В усіх класах проведені заплановані бесіди з попередження різних видів травматизму, записані пам’ятки на час канікул. Постійно проводяться додаткові бесіди у зв’язку з трагічними випадками, які сталися в районі, області або країні.

В опорному закладі ведеться систематично робота з профілактики ВІЛ/СНІДу. Класні керівники проводять цикл бесід «За здоровий спосіб життя» за тематикою, запропонованою Міністерством освіти. В методкабінеті є підбірка матеріалів і наочності на допомогу класним керівникам з профілактики вживання алкоголю, куріння, наркоманії, з профілактики ВІЛ/СНІДу, матеріали з пожежної безпеки, по дорожньому руху, з попередження травматизму при користуванні електроприладами тощо.

24 квітня в опорному закладі проводився День ЦЗ. Було розроблено план проведення ЦЗ, організовані заняття по програмі ЦЗ, проведені показові заняття з захисту Вітчизни. Також з 24 до 28 квітня 2023 року в рамках «Тижня безпеки дитини» проведено заняття та класні збори з питання “Дії населення у випадку виникнення НС».

Протягом року в опорному закладі класними керівниками проводилися заходи з профілактики вживання алкоголю, тютюнопаління, вживання наркотиків, профілактики захворювань на СНІД. Неодноразово проводилися бесіди з учнями 7-11 класів про відповідальність за правопорушення, та правопорушення правил дорожнього руху. Всі працівники опорного закладу пройшли онлайн-навчання з мінної безпеки та отримали сертифікати.

В опорному закладі дотримуються правил протипожежної безпеки: є плани евакуації, є найперші засоби гасіння – вогнегасники, є запасні виходи; правила електробезпеки: справна електропроводка, є маркірування та кріплення розеток, вимикачів, відсутні оголені проводи. Загальний санітарно-гігієнічний стан задовільний, постійно ведеться вологе прибирання, провітрювання класних кімнат.

На початку року проведено медичний огляд учнів, проаналізовано результати, розглянуто на нараді та батьківських зборах.

Протягом року всім дітям згідно графіка проводили профілактичні щеплення. Класними керівниками проводилися бесіди по попередженню різноманітних захворювань; грипу, туберкульозу, кишкових захворювань, СНІДУ та атипової пневмонії та у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19)» проведено ряд бесід з учнями, як вберегти себе від COVID – 19. У шкільному автобусі також здійснювались всі необхідні заходи аби вберегти здоров’я учнів.

В опорному закладі ведеться журнал обліку нещасних випадків, де реєструються всі випадки травматизму, які сталися в опорному закладі або вдома. За 2022-2023 навчальний рік нещасних випадків зареєстровано не було. Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час навчально-виховного процесу визначається у діяльності педколективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-виховного процесу, та інших численних нормативних актів, які регламентують роботу школи з цих питань. Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністрації опорного закладу. На початку навчального року, напередодні канікул та святкових днів проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів, відпрацьована програма вступного інструктажу. Регулярно відбуваються цільові інструктажі з учнями перед екскурсіями, походами, спортивними змаганнями. У опорному закладі в наявності необхідні журнали з реєстрації всіх видів інструктажів з питань охорони праці. Кожна класна кімната, кабінет, майстерня, спортзал має необхідний перелік документації з питань безпеки життєдіяльності.

Вивчаючи стан травматизму серед учнів, можна відмітити, що в навчальному закладі здійснюється належна робота щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання. В опорному закладі розроблено низку заходів щодо попередження травматизму учнів, проведена відповідна робота з учителями. Причини виникнення травм з’ясовуються, аналізуються, відповідно до цього складаються акти та проводяться профілактичні заходи.

13. Фінансово-господарська діяльність.

Будівля опорного закладу прийнята в експлуатацію 1 рік тому. Працівниками централізованої бухгалтерії району планово проводиться інвентаризація майна. Зауважень щодо забезпечення його збереження та оприбуткування немає. Завжди вчасно готується звітна документація, матеріали списуються або оприбутковуються.

У зв’язку з вимогами сучасності в опорному закладі облаштовано укриття, проведено підсилення його конструкції та несучої здатності приміщення, підключено мережу Wi-Fi, здійснено поточний ремонт.

Господарська діяльність:

  • залито бетонну відмостку задньої стіни школи;
  • здійснено ремонт пожежної сигналізації в приміщенні закладу;
  • обладнано пристроями блискавкозахисту будівлю котельні та підсобного приміщення;
  • встановлено пластикові двері в туалеті укриття;
  • придбано генератор.

Адміністрацією опорного закладу приділяється достатньо уваги естетичному вигляду навчального закладу. Подвір'я опорного закладу завжди прибране, доглянуте.

14.Управлінська діяльність.

Управління опорного закладу здійснюється згідно річного плану роботи опорного закладу, плану внутрішньо шкільного контролю та календарних планів вчителів-предметників і планів виховної роботи класних керівників. Така система планування, що відпрацьована в опорному закладі і заснована на взаємодії всіх ланок, підрозділів та учасників навчально-виховного процесу, забезпечує координацію їх діяльності, єдність вимог, контролю та взаємоконтролю в процесі роботи, сприяє досягненню ефективності та вдосконаленню навчально-виховного процесу й забезпечує планомірний розвиток опорного закладу.

У опорному закладі в наявності усі нормативно-правові документи, що регламентують діяльність навчального закладу. З ліцею до мережі Інтернет стало можливим користуватися матеріалами сайтів Міністерства освіти і науки України, головного управління освіти, сайтами обласних інститутів післядипломної освіти, інших закладів освіти, що дає можливість оперативно й мобільно користуватися достовірною інформацією вчителям і адміністрації опорного закладу, вчасно знайомитися з новими документами та, навіть, їх проектами.

Контроль - це важлива, складна та об’єктивно необхідна функція управління. У опорному закладі ефективність здійснення контролю зумовлює якість реальних і подальше прогнозування бажаних показників розвитку закладу освіти, його освітнього процесу та діяльності всього колективу. Контроль дозволяє тримати в полі зору управління найважливіші питання опорного закладу, своєчасно реагувати на відхилення від норми та на негативні явища, знаходити невикористані резерви, підтримувати оптимально трудову атмосферу в колективі. У опорному закладі адміністрацією використовується багато різних форм контролю за станом навчально-виховного процесу і , в першу чергу, таких традиційних як вивчення викладання стану предметів та виконання навчальних планів та програм, перевірка класних журналів, щоденників поведінки, тощо. Аналіз результатів внутрішньошкільного контролю знаходить відображення у рішеннях педагогічної ради опорного закладу, відповідних наказах по навчальному закладу. Крім контролю за рівнем знань та навчальних досягнень учнів проводяться систематичні дослідження стану відвідування занять та стану навчальної дисципліни. За результатами моніторингу адміністрація опорного закладу приймає певні управлінські рішення щодо конкретних учителів та учнів.

 Ураховуючи сучасні реалії, стиль керівництва нашого опорного закладу є близьким до демократичного, оскільки більшість рішень приймаються на основі врахування думки колективу й інтересів справи, створюється такий мікроклімат, коли успіхи кожного сприймаються позитивно, ініціатива й самостійність підтримуються, повноваження делегуються.       

Директор                               Віктор ПАНЧЕЛЮГА

 

Comments:
Only authorized users can leave comments.